OpenBravo, Açık Kaynak Kodlu ERP alanında birinci tercihimizdir. Bu tercihin birkaç ana sebebi var:
- Kolay kullanımlı arayüz
- Fonksiyonel zenginlik
- İstikrarlı gelişim
OpenBravo 2006 yılında zamanın en yaygın ve ilk açık kaynak kodlu ERP sistemi Compiere’den ayrılan bir grup yazılımcı tarafından İspanya’da kurulmuştur. Kod tabanı olarak Compiere alınarak, genişletilmiş ve bir miktar da sadeleştirilmiştir. Compiere geçen sene Oracle tarafından satınalındı ve open source dünyasına veda etti. OpenBravo ise 2006 dan bu yana en başarılı open source ERP alanında liderliğe oturmuş durumda. Compiere’in satınalınmasının açık kaynak dünyasında yarattığı şoku, OpenBravo ilelebet open source kalacağını bir manifesto ile ilan ederek ve daha da güçlenerek atlatmıştır. OpenBravo başarılı çizgisi ile birçok open source ERP ye öncü olmuş, birçok ödüller almış, ve yatırımcılardan da önemli miktarlarda fon çekerek istikrarlı bir firma ve ürün meydana getirmiştir.
Selensoft ekibi olarak bizim açık kaynak dünyası ve Openbravo ile tanışmamız 2007 yılının Temmuz ayındadır. Henüz bir yıllık bir geçmişi varken, Openbravo’nun başarılı çigisini görmek ve emek vermiş olmaktan kıvanç duyuyorum. 2007 yılında yazılımın Türkiye yerelleştirmesini üstlenerek çalışmalara başladık. Öncelikle, ERP sektöründeki tecrübemiz ışığında yazılımın Türkçeleştirilmesini tamamladık. Bu çevirileri yaparken, ERP kavramlarını sektörde bilinen, kullanılan, anlaşılır ortak bir sözlük olacak şekilde çevirileri yapmaya özellikle çok önem gösterdik. Yazılımın çevirilerini tamamladıktan sonra ise çalışmalarımızı fonksiyonel yapıyı anlama, testler ve geliştirmeye yönlendirdik.
Openbravo Arayüz
Openbravo’nun en başarılı olduğu konulardan birincisi arayüz dizaynıdır. Arayüz (ekran) dizaynı, maalesef birçok ERP yazılımında göz ardı edilin bir konudur, ve birçok ERP kullanıcısı, gününün büyük kısmını, kötü dizayn edilmiş ekranlar ile geçirmekten şikayetçidir. Openbravo % 100 web tabanlıdır ve arayüz dizaynı sürekli olarak geliştirilmektedir. Gelişmeler her zaman tüm dünyadaki Openbravo katılımcılarının fikirleri alınarak yapılır ve çorbada küçük de olsa tuzumuz bulunması memnuniyet vericidir.
Tüm özellikler için Openbravo özellik sayfasını inceleyiniz.
Openbravo Modüller
ERP yazılımlarında ortak kabul gören en önemli birikimlerden biri modüler olmaları. Modülaritenin avantajı, her firmanın ihtiyacı olan modülü kullanması, ihtiyacı olmayanı kullanmaması ve bu durumun da yazılımın genel işleyişini bozmaması. Elbette modülaritenin en önemli artısı, kullanılmayan modüller için de maliyet ve emek harcanmamasıdır. Her ne kadar ERP firmaları modüller üzerinde tam bir uzlaşıya varamamış olsa da temel modüller hemen hepsinde aynıdır. Openbravo modülleri aşağıda yer almaktadır.
Ana Kayıtlar Yönetimi: İki temel kayıt ve bileşenleri bu modülde bulunur. Stok Kartları ve Cari Kartlar.
Stok Kartları ile işletmede kullanılan tüm mal ve hizmetler tanımlanır. Stok kartları detayında; kategoriler, ürün resimleri, birim çevrimleri, ürün ağacı, fiyat listeleri, ikame malzemeler tanımlanabilir. Stok kartları konusunda oldukça başarılı konu ürün özellikleri tanımlamasıdır. Ürüne özel spesifik özellikler ürün bazında tanımlanarak, stok kartlarının gereksiz yere şişmesi engellenir. Yazılımın stok kartı seçilen tüm ekranlarında, varsa özellik seçimi yapılabilmektedir.
Cari Kartlar ile iş yapılan tüm taraflar (Müşteriler, Tedarikçiler, Çalışanlar, vb.) sistemde tanımlanır. Cari karta özel, indirimler, ödeme koşulları, takvim bilgileri gibi birçok detay bu kayıtta tanımlanır.
Satınalma Yönetimi: Satınalma Talepleri, Satınalma Planlaması, Sipariş – İrsaliye – Fatura belgeleri ve bu üçlü arasındaki belge/bilgi akışı, Masraf Faturaları kayıtları takip edilmektedir.
Depo Yönetimi: Depo ve Raf takibi, aynı anda iki birim ile stok takibi (örneğin kilogram ve koli), depo bazında özellik takibi, seri ve lot takibi, depo sayımı, stok hareketleri takibi ve perakende satış entegrasyonu yapılabilmektedir.
Üretim Yönetimi: Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP), İş Merkezi, Maliyet Merkezi, Üretim Planları, İş Emirleri, Ürün Maliyeti hesaplama, Ekipman Takibi, Koruyucu Bakım takipi yapılabilmektedir.
Satış ve CRM: Satış Siparişleri, depo stoğuna rezervasyon koyabilme, İrsaliye, Fatura, Periyodik Faturalama, Sipariş-İrsaliye-Fatura üçlüsü belge/bilgi akışı, bu belgeleri toplu yazdırma, mobil cihazlar ve perakende sistemi ile entegrasyon.
Finans ve Muhasebe: Öncelikle muhasebe modülünün Türkiye yerel muhasebe mevzuatı ile uyumluluk kontrollerinin halen tamamlanmadığını belirtmeliyiz. Modül şu fonksiyonları sağlamaktadır: Hesap Planı, Mali Takvim, Bütçeleme, Muhasebe Fişi oluşturma, Serbest Fiş Girişi, Yevmiye ve Defter-i Kebir, Borçlar ve Alacaklar, Kasa Takibi, Demirbaş Kayıtları, Çoklu Hesap Planı, Çoklu Kur takibi.
Proje ve Hizmet Yönetimi: Projeler, Proje Aşamaları, Proje Görevleri, Proje Masrafları, Proje Maliyeti, Sipariş Oluşturma, Bütçe Raporu, Proje Kaynakları, Hizmet Tanımları, Mal ve Hizmet Faturaları, Aktivite Raporu
İş Zekası: Openbravo, Pentaho İş Zekası uygulaması ile enterasyon sağlayarak esnek raporlama imkanı sağlamaktadır. Ayrıca burada bahsedilen tüm modüllerde, hazır raporlar yazımılın bünyesinde bulunmaktadır.
Perakende Sistemi: Openbravo yine aynı şirkete ait, aynı alt yapıyı kullanan Openbravo POS sistemi ile tam entegredir. Openbravo POS başarılı ve yaygın bir perakende yazılımıdır.
Modüller hakkında detaylı bilgi için Openbravo Fonksiyonalite sayfasına bakınız.
Trackbacks/Pingbacks